Ohjeita tarinoiden kirjoittamiseen

1. Kirjoita tarina jollain hahmollasi vähintään kerran kuukaudessa. Jokaisella hahmollasi on kirjoitettava vähintään kerran kolmessa kuukaudessa.

2. Tarinoissa ei saa kiroilla, paitsi tietenkin kissojen kielellä.

3. Kirjoita imperfektissä tai preesenssissä.

4. Voit kirjoittaa minä- tai hän-muodossa. Myös kaikkitietävä kertoja on sallittu.

5. Älä autohittaa tarinoissa (Eli älä päätä toisen pelaajan hahmon tekemisiä tai sanomisia ilman lupaa). Poikkeuksena NPC-hahmot, joilla voit tehdä lähes mitä vain, mutta isompiin juttuihin, kuten pentujen saantiin, kuolemiseen yms. pitää kysyä lupa Cecciltä tai Tähtikissalta. Jos et ole varma, saako jotain tehdä, varmista.

6. Kysy ylläpidolta, mikäli haluat, että tarinassasi kohdataan petoeläin (kettu, mäyrä, koira yms.), kissasi saa enteen tai jotain muuta erityistä. Jos et ole varma, saatko tehdä jotain kysymättä, kannattaa aina varmistaa

7. Pidä tarinat realistisina, eli ei lentäviä kissoja yms.

8. Älä aloita omassa tarinassasi sotaa yms. ilman lupaa. Pienet kahakat esim. NPC-hahmojen kanssa ovat kuitenkin sallittuja.

9. Älä tapa ketään ilman lupaa. Kirjoitetuista hahmoista kysy lupa hahmon roolijalta, NPC-hahmoista Cecciltä tai Tähtikissalta.

10. Reviireille voi keksiä uusia paikkoja, mutta miettikää järkevästi, eli esimerkiksi Laaksoklaanin reviirillä tuskin on sankkaa metsää.

11. Toisten pelaajien hahmoja ja NPC-hahmoja saa käyttää tarinoissa, mutta noudata näiden luonnetta jne. Muista, että et saa autohitata liikaa!

12. Muista, että hahmosi ei voi tietää tai osata kaikkea.

13. Tarinat ovat kaikki samassa vuodenajassa ja ajassa, eli älä tarinoi tapahtumista, jotka ovat tapahtuneet kauan sitten. Vuodenaika näkyy tarinaviekun yläpuolella.

14. Tarinan loppuun voi lisätä tarinaan kuulumatonta infoa, kuten jos haluat jonkun toisen jatkavan tarinaasi. Se laitetaan kahden kauttamerkin jälkeen, eli esim. //Voisiko Sinitaivas jatkaa tästä?

15. Jos hahmosi on kolme kertaa erotusuhan alla, se poistetaan.

Oikeinkirjoituksesta

Oikolue tarinasi aina ennen lähettämistä, jotta se on helpompi lukea. Alakoulun äidinkielellä kyllä pärjää aivan hyvin.

Kirjoita puhe ”näiden” väliin.
Esimerkki:
”Hei”, sanon Sumutähdelle.
”Hei!” huudan Sumutähdelle.
”Hei?” sanon kysyvästi.

Vuorosanat aloitetaan uudelta riviltä ja sen perään tuleva johtolause aloitetaan pienellä, paitsi jos sen aloittaa erisnimi. Jos vuorosana loppuu huutomerkkiin tai kysymysmerkkiin, ei sen jälkeen laiteta pilkkua.

Ajatukset voit merkitä…:
#näin#
*näin*
>näin< 
tai vain sulattaa tekstiin.

Jos haluat jonkun jatkavan tarinaasi, kerro siitä näin:

Lisää tarinan loppuun //Ja se jonka haluat jatkavan tarinaa
Esimerkki: //Tähtikissa voitko jatkaa Piikkilehdellä?
Esimerkki: //Piikkilehti? tai //Piikki?
Esimerkki: //Tähtikissa –> Piikkilehti

Jos roolit useamman ihmisen kanssa, kannattaa sopia joku järjestys, jossa roolitte. Silloin jokainen saa roolia yhtä paljon. Esim. kolme oppilasta Aamutassu, Iltatassu ja Kukkaistassu karkaavat leiristä. Voidaan sopia, että järjestys on Aamu —> Ilta —> Kukkais, eli aina Aamutassun jälkeen kirjoittaa Iltatassu, ja hänen jälkeensä Kukkaistassu.

1. Yritä pitää terinat selkeinä. 
2. Kuvailu tuo tarinaan pituutta ja uskottavuutta.
3. Käytä kappalejakoja tekemään tarinastasi selkeämpi

Esimerkki oikoluetusta ja selkeästä tarinasta ja esimerkki hutaissusta tarinasta. Kumpaa on mukavampi lukea?

”Lähdetään, Kirjotassu. Tarvitsen yrttejä”, sanoin oppilaalleni. Naaras oli viettämässä aikaa Kuupennun kanssa.
”Voiko Kuupentu tulla mukaan?” Kirjotassu kysyi. Olin vähällä kieltäytyä, mutta mitä haittaakaan siitä olisi.
”Jos kerrotte jollekulle muulle, ettei emonne huolestu”, totesin.

Kiertelin metsässä nuorukaisten kanssa etsien jälkiä fenkolista. Se auttaisi Lasisilmän nivelsärkyyn. Lähestyimme vakituiseksi muodostunutta hämähäkinseittipaikkaani, erästä onttoa puuta.
”Tuoltako löysit sitä hämähäkinseittiä?” kysyin ja osoitin puuta hännälläni.
”Ööh… kyllä”, Kirjotassu sanoi epäröiden.

vai

”Lähdetään kirjotassu. Tarvitsen yrttejä.” Sanoin oppilaalleni. Naaras oli viettämäsä aikaa Kuu pennun kanssa.”Voiko Kuupentu tulla mukaan”, Kirjotassu kysyi.Olin vähällä kieltäytyä mutta, mitä haittaakaan siitä olis.
”Jos kerrotte jolle kulle muulle, ettei emonn ehuolestu”, Totesin.Kiertelin metsässä nuorukaisten kanssa etsien jälkiä Fenkolista. Se auttaisi Lasisilmänn nivelsärkyyn. Lähestyimme vakituiseksi muodostunutta hämä häkin seitti paikkaani erästä onttoa puutaTuoltako löysit sitä hämä häkinseittiä?” kysyin osoitin puutahännälläni.”Ööh… kyllä”, Kirjo Tassu epäröiden sanoi.

Pisteet

Ensimmäisestä tarinasta saa aina vähintään 10p. Sen jälkeen tarinoista saa 20 sanaa=1p. Jos pisteitä tulisi kuitenkin vaikkapa 10.5 , niin se pyöristetään ylöspäin, eli saisit 11p.

Esimerkki autohittauksesta

Tässä on tilanne, jossa Kuiskevirta hyökkää Tammisydämen kimppuun.

EI: Kuiskevirta loikkasi Tammisydämen selkään ja raapaisi tämän niskaan pitkän viillon. Naaras painoi varapäällikön maahan.
”Luovutatko?” vaaleanharmaa kissa kysyi. Tammisydän alistui.
”Luovutan.”

VAAN ESIMERKIKSI: Kuiskevirta yritti loikata Tammisydämen selkään. Jos hän pääsisi kollin selkään, hän yrittäisi raapaista tämän niskaan pitkän viillon ja painaa tämän maahan.

Tammisydän voisi sitten vastata vaikka NÄIN: Kuiskevirta yritti loikata Tammisydämen selkään, mutta kolli kierähti alta pois ja yritti raapaista naarasta.

Tuossa esimerkissä Kuiskevirta voisi jatkaa, saisiko Tammisydän raapaistua häntä.

TAI NÄIN: Tammisydän hätkähti tuntiessaan Kuiskevirran hyppäävän tämän selkään. Naaras kynsäisi varapäällikön niskaa, mutta sen jälkeen Tammisydän kierähti, yrittäen saada naaraan rusennettua painonsa alle.

Tässä Kuiskevirta voisi jatkaa joko hyppäävänsä ajoissa pois tai jäävänsä Tammisydämen alle.

Vaihtoehtoisesti myös chatissa voi sopia, että esim. lopetetaan taistelu, Kuiskevirta jää Tammisydämen alle ja luovuttaa. Tällöin tuo Tammisydämen rooli olisi voinut olla:

Tammisydän hätkähti tuntiessaan Kuiskevirran hyppäävän tämän selkään. Naaras kynsäisi varapäällikön niskaa, mutta sen jälkeen Tammisydän kierähti ja tunsi Kuiskevirran makaavan maassa. Tammisydän kääntyi nopeasti ja asetti kyntensä Kuiskevirran kurkulle. Naaras alistui.

Pitää kuitenkin muistaa, ettei kukaan ole voittamaton.

Advertisement